Sykkel-2-NETT

Søkkvått blodslit

Hele 94 syklister fra 11 til 84 år trossa regnværet for å delta i Dølemotråkken 2016. For de som hadde det mest travelt, var konkurransen et 92 kilometer langt blodslit på våt og sleip asfalt. Sindre Baas fra Dølemo kom først i mål med tiden 2.15.12.

 

Sindre Baas-NETT
seierssmilet: Sindre Baas serverte et knallsterkt ritt og rulla først over mål under Dølemotråkken 2016. Pokalen var like flott som innsatsen.

Sykkelsport er rare greier. Rundt 40 syklister deltok i pulje 1 som bestod av de kjappeste, mest senesterke kraftkarene. Dette er folk elsker å ha melkesyre i beina og blodsmak i kjeften.
Klump med syklister
Etter å ha tilbakelagt fryktelig mange mil og vært ute i over to timer, kommer størsteparten av gjengen fresende inn mot mål i en eneste stor klump. Det er et mirakel at de ikke kolliderer.
Resultatet er at de tre første syklistene krysser målstreken med mindre enn ett sekunds mellomrom. To sekunder senere er nesten 40 syklister i mål. Rare greier.
– Dette er fordi sykkelløp er en lagsport, sier en pedagogisk Ole Sundsdal.Han kommer oss til unnsetning med noen kloke ord om denne rare, men dog så populære sporten.
Litt tidligere på dagen fullførte han den 38 kilometer lange trimløypa i et litt mer bedagelig tempo. Ole forklarer at en syklist kan spare inntil 40 prosent av kreftene på å ligge like bak kameraten.
– Derfor vil syklister som tilhører samme lag, danne en lang kjede og bytte om å ligge i front. På den måten hjelper de hverandre med å komme fortest mulig fram, sier Ole mens han spiser lapskaus på scenen foran Dølehall.
Arrangøren Dølemo Idrettslag (DIL) diska nemlig opp med gratis lapskaus til alle deltakerne.

Sykkel-4-NETT
yngste deltakere: 11-åringene Emily Plozicki og Simen Johnsen beviser på at sykkelsporten har en lys fram. Sistnevnte ramla, men fortsatte.

Kort og lang løype
Men tilbake til start. Søndag arrangerte DIL Dølemotråkken for 14. gang. I tillegg til et eget barneløp, kunne syklistene velge mellom 38 eller 92 kilometer. Den lengste løypa gikk fra Dølemo til Svenes, via Myklandsdalen til Baas, før syklistene tok en avstikker opp til Dale i Tovdal og passerte målstreken igjen på Dølemo.
Starten var delt inn i fire og ordna slik at trimmerne kom i mål, før de rakk å bli tatt igjen av elitegruppa.
Mens regnet tiltok i styrke og fornuftige folk søkte ly under hustak, spaserte en liten gjeng med funksjonærer ut til målområdet.
Her gjorde rittleder Jon Skarli seg klar med stoppeklokkene.
Så var det bare å vente. Jon kunne i mellomtiden fortelle at Simen Spieler Nilsen fra DIL satte ny rekord på lang løype i fjor med tiden 2.10.35.
– Den våte veibanen gjør at vi ikke kommer til å få noen ny rekord i år, sa han profetisk.
Først dukka det opp en følgebil med skilt og blinkende lys. Så kom en blinkende motorsykkel.

Kamp om førsteplassen
Ett minutt senere er veibanen fylt opp av en tett stim med syklister i vill kamp om førsteplassen. Her var det alles kamp mot alle.
Råsterke Sindre Baas passerte målstreken en sykkelengde foran Alexander Sterk Nilsen fra Kristiansands Cykleklubb.
Totalt utslitte, gjennomvåte og lykkelige passerte den ene syklisten etter den andre målstreken. Siden dette var et turløp og ikke et offisielt konkurranseløp, var det en seier i seg selv, bare å gjennomføre runden.
Leder i sykkel- og skøytegruppa Aslak Homdal har full kontroll på alt som heter statistikk. Han kunne fortelle at Tom Helge Pedersen er den Dølemo-mannnen som har fullført lang løype flest ganger. I år deltok han for 14. gang.
65 stykker deltok da Dølemotråkken ble arrangert for første gang i 2002, mens 2013 var et rekordår med hele 205 deltakere.
Siden sykkelsporten er mer populær enn noensinne, er det utvilsomt duket for en ny omgang med blodslit neste år.

Comments

comments