Kilimanjaro-5-jpg-cmyk

Mor og datter til Kilimanjaro

Endelig på toppen: De ti nordmennene jubler på toppen av Uhuru Peak. Astrid Raudåna er nummer fem fra høyre.

Astrid og Maria Raudåna er mor og datter.  I fjor dro de på impulstur til Afrikas høyeste fjell. Det skulle bli en særdeles  tøff utfordring.  Jentene måtte kjempe mot kvalme, utmattelse og høydesyke.

Av Nils/Åmliavisa

– Ja, vi er nok litt gale, sier Astrid, blunker til dattera og gir henne en god klem.

 
Gjøvdal Friluftslag
Vi befinner oss i kommunestyresalen på Rådhuset. Rundt femten stykker har møtt fram for å høre Maria fortelle om sitt Afrikanske eventyr. Foredraget blir arrangert av Gjøvdal Friluftslag
Nittenåringen hadde ikke trodd at hun skulle fylle salen, så hun er fornøyd med den vesle flokken av tilhørere. Foredraget vil uansett gi den reiselystne jenta, verdifull erfaring i å gjennomføre slike presentasjoner foran et publikum.
Maria har dessuten et vikarierende motiv med foredraget. Hun vil nemlig samle inn turklær til de hardt arbeidende bærerne som hjalp henne og Astrid til topps

DOkultur: De rare telta er mobile utdoer.
DOkultur: De rare telta er mobile utdoer.

Ullundertøy til Afrika
Mens andre bruker år på å planlegge slike ekspedisjoner, bestemte Astrid og Maria seg tre uker før avreise. I februar 2018 dro de til Tanzania for klatre opp på toppen av Afrikas høyeste fjell.
Etter en 16 timer lang flytur med flere mellomlandinger, kommer de fram til luksuriøse Springlands Hotel i byen Moshi.
– Turen ble gjennomført av det norske selskapet Eco Expeditions, som i sin tur samarbeider med en av Tanzanias ledende reisebyråer inn opplevelser, sier Maria og ruller ut pakkelista på storskjermen.
Med slike ting som ullundertøy, varme sokker og fjellsko i ryggsekken, skulle man vel knapt tro at jentene hadde tenkt seg til Afrika.

10 klatrere – 30 bærere
– Vi er ti nordmenn som sammen skal bestige Kilimanjaro. De fleste er unge folk og mange er godt trente. Vi får følge av 30 lokale bærere som frakter med seg alt vi trenger for turen, inkludert telt og mat, forteller Maria.
Hun forklarer at følget bruker seks dager til toppen. Noen av bærerne løper i forveien og slår opp telt som nordmennene overnatter i. Her får de også servert frokost og middag om kvelden. Astrid er imponert over den høye standarden på maten og viljen til å rydde opp etter seg.
– Bærerne er kjempehyggelige og fulle av energi, mens vi nordmenn etterhvert får mer enn nok med å holde oss oppreist. sier Maria og viser en film av syngende bærere.
Turen utvikler seg til et blodslit. Både Maria og Astrid har perioder hvor de kjenner seg skikkelig dårlige. De kaster opp, lider av svimmelhet og plages med galopperende puls.
– Hvorfor bruker jeg så mye penger på å ha det så vondt, spør Astrid i et fortvilt øyeblikk.
Nordmennene må ta høydesjuketablettet for å takle den tynne lufta og opplever at det blir stadig kaldere. Men ingen vil gi seg.

premien: Dette synet møtte Astrid og Maria da de  kom til topps. Soloppgang fra Afrikas høyeste fjell. FOTO fra turen er tatt av mor og datter.
premien: Dette synet møtte Astrid og Maria da de kom til topps. Soloppgang fra Afrikas høyeste fjell. FOTO fra turen er tatt av mor og datter.

Soloppgang fra toppen
Dag 6 starter rundt midnatt. I stummende mørke går de med hodelykter i seks timer. Så er de endelig på toppen av Uhuru Peak, 5.895 meter over havet. Her blir følget belønna med den vakreste soloppgangen man kan tenke seg.
De ti norske tinderbestigerne føler at hele Afrika ligger foran deres føtter. Det er berusende.
Så er det klart for nedturen. Da holder Astrid på å besvime av utmattelse.
– Det var som om beina var laga av gelé. Jeg har aldri kjent maken, minnes Astrid.
Vel tilbake på hotellet i Moshi blir de ti nordmennene belønna med Champagne og diplomer.

majestetisk: På vei mot toppen opplever Astrid og Maria en utrolig majestetisk natur. I bakgrunnen kan man skimte isbreen som Kiliminjaro er så kjent for.
majestetisk: På vei mot toppen opplever Astrid og Maria en utrolig majestetisk natur. I bakgrunnen kan man skimte isbreen som Kiliminjaro er så kjent for.

Drar først til Peru…
Nå har det nesten gått et år siden Astrid og Maria hadde sitt Afrikanske eventyr. I takt med synkende kuldegrader og økende snømengder, vekkes reiseslysten igjen.
– I februar drar jeg og mamma til Peru. Her skal vi besøke den gamle inkabyen Machu Picchu som ligger 2.200 meter over havet, forkynner Maria stolt.

… deretter til Tanzania
Vel tilbake fra Peru, stikker de to tilbake til Afrika. I mars vil Astrid og Maria levere fra seg tøy som de har samla inn til bærerne.
– Jeg er på jakt etter lette og gode turklær, ullsokker, ulltrøyer, flisjakker og joggesko, forklarer hun.Folk som skulle ha noe ekstra turtøy til overs, må bare kontakte Astrid og Maria.
Jentene vil ellers gjerne bidra med gode råd om reiseoperatører og interessante turmål, til de av oss som skulle ha lyst til å kaste seg ut i lignende eventyr.
Hva med en tur til Elbrus i Kaukasus (5.642) som Maria funderer på?

Se flere bilder i papirutgaven. 

21. mars 2013 hadde Åmliavisa en reportasje om tovdølen Anita Homdal Austenå som også gikk til toppen av Kilimanjaro. Hun gir en lignende beskrivelse av en meget krevende og slitsom tur.

 

Comments

comments