IMG_6262

Målte krefter med adrenalin

Kom igjen daaaaaa! Bra, videre, videre. Vi skal klare dette! Ropene bar gjennom skog og vann. Det ble adrenalin, det ble kamp og det ble utfordringer under årets begivenhet for 10-klassinger i Aust-Agder da de deltok i 58,5 grader nord torsdag og fredag. Åmli tok gull!

30 sekunder igjen. Er dere klare? Og de var klare. Med bein på pedaler og seierssmaken allerede i munnen sto de klare for avtråkk like ved Åmlihallen torsdag klokken 12.00.

God oppslutning
17 lag med fire deltagere var påmeldt i årets 58,5 grader nord. Det er arrangørene, avgangselevene på Idrettslinja ved Åmli videregående skole, fornøyde med.
– Vi synes dette har blitt en riktig god gjeng, sier leder Nicole Hardaway og løypesjekker, Maria Lund Saga.
Konkurransen går ut på at lagene skal ta seg gjennom en løype på sykkel og løse ulike ferdighetsoppgaver underveis der lagene blir utfordret på utholdenhet, balanse, styrke, samarbeid og kreativitet.

Saging og skudd
Det handler om vennskap – ikke minst spenning og adrenalin, og det er puls i gjengen på hjul ved avtråkk.
– Vi skal vinne, kommer det djervt fra første linje, Sander Flikka Jacobsen fra Stinta, før startskuddet går og de suser av gårde. Post 1 er saging, her er det om å gjøre å kutte av så tynne skiver tre som mulig, på kortest mulig tid.
– Det er ganske vanskelig å få de veldig tynne, uten at de knekker – for vi har testet, kommer det fra vakt og elev, Marie Kyrdalen.
Så kommer de inn på post, noen mer sagvant enn andre. Men det er ikke fritt for at noen klarer å sage, ikke bare så sagspruten står, men også kun et par cm tykke – før de forsvinner videre på skogsstien. Post 2 er skyting. Her loses deltagerne inn på liggende stamplass, får luftgeværet på skuldra, sikring av og sikte med stø pust mot de tomme colaflaskene som henger omlag 30 meter unna mot sandtaket.
– Har du skutt før. spør vakta Halvor.
– Ja, svarer han -puster, før skuddet går av.
– Bom, synd det, sier vakta og gir en vennskapelig klapp mot første deltager. Neste mann, får riktig flaske ned og kan prise seg lykkelig for ekstra poeng til laget. Så bærer det av gårde igjen på grus.

Ledelsesøvelse
Det ringer i telefonene til Nicole Hardaway og løypesjekker, Maria Lund Saga ganske så ofte. De må løse mange småting, fra dotjeneste til koordinering langs løypa. Jentene forteller at de har lært mye av ledelsesprosjektet.
– Vi har gått over alle eiendommer, ringt alle grunneiere, innhentet tillatelser. Løypetrening og samarbeid har utviklet seg stadig bedre, vi hadde en pilot som ikke gikk så bra i regnvær for å teste ut, det tok vi til oss- og i dag går det skikkelig bra, smiler jentene. De tror arrangementer av denne størrelsen gjør dem bedre rustet, ikke bare til å ta avgjørelser, men å samarbeide i gruppe, lære seg alle småting som må til for å avholde et slikt arrangement.
– Vi vet jo ikke ennå på hvilken hylle vi havner, men jeg tror denne erfaringen kan være god å ha i de fleste jobber sier Hardaway og Lund Saga mens de smiler.

Elv med strøm
Vi er fremme ved elva som etter det tidligere regnfallet fortsatt er høy, ikke minst trassig i sine strømrosetter. Norsklærer Helge Reinholt sitter klar med redningsvest og hjelpende elev ved båten, ute på elva er nok en redningsbåt med kompetent brannmann om bord. Blir de tatt av strømmen, skal de få hjelp kjapt.
– Vi tar ingen sjanser, vi har testet selv og det lugger godt når man skal over, for strømmen er fortsatt stri, derfor er vi parate, sikkerhet er det viktigste, mener Helge. Lagene står klare på bredden ovenfor, sykler blir remmet fast i kanoen og så skyver de seg ut, padler aktivt rundt bøya og inn mot andre siden. Strømmen river i kanoen, de får fart. Vanskeligere er det å treffe målet på andre siden. Sander Flikka Jacobsen går ut av kanoen, treffer ingen fast grunn under plutselig, og dermed med et ohhhh, går han under. Men får raskt tak og drar både kano opp og sykkel av, før laget fortsetter innover. Bra jobba, roper vaktene bak dem. Man ser bare bakhjulet rundt svingen. Tre andre lag kommer over elva, og selv om det går et sykkelsete tapt, det blir et velt, og noen havner i et grantre på andre siden, kommer alle ut og videre i kampen om seieren.

Moove it, moove it!
Vi står ved militærløypa, nest siste post. 100 push ups, fordelt på de fire deltagerne i hvert lag. Det pustes, og akkes. Videre skal de bære en av lagdeltagerne omlag 100 meter i terreng, før de må gjennom dekk i vann, under en trangt vannhinder der de må åle seg frem, for deretter å stupe rett i gjørmegrava. Der står en glisende Knut Andreas Aas og heller bøtter med gjørme over dem mens de strever under hinder i griseslammet. Igjen og igjen kastes søle over dem, og de må under med ansiktet, før de får godkjent.
– ÆÆÆÆÆSjjjj, roper noen av jentene- men flere dykker bare under. Men for alle gjelder èn ting, de ser ingenting når de kommer opp. Men bade får de ikke! Det blir 10 minutter tilleggstid, men lov til å ta vann i ansiktet får de, før de må opp på sykkelsete i all sin gjørme og tråkke videre til siste post: Traktorhjulvelting, før de endelig kan sykle inn til mål noen kilometer unna. Og så, så er det hviletid, og senere også kosetid. Nye vennskap oppstår, og de har klart en utfordring. Slikt blir det samhold av. Dommen fra de elevene jeg snakket med: Konge, det var skikkelig gøy! Selv om noen, nok ble utfordret litt mer enn de hadde tenkt psykisk…

Se flere bilder i dagens papirutgave

RESULTATLISTE
58,5 grader nord
1.plass Åmli 1:

Ta Hso Wah Dwe
Olav Gunnar Halvorsen
Emilie Olimstad
Vilde Baas

2.plass Stinta 3:

Sander Flikka Jacobsen
Magnus Opheim
Victoria Karlsen Tårud
Elise Ramsvåtn Solberg

3.plass Stunes 1:

Henrik Lillejord
Joakim Schartner Olsen
Kimia Asadi
Silje Stene
Best lagånd fikk
Vegårshei 2:

Marius Løvdal
Jarle Songedal
Karina Lillemo
Atle Nilsen

Comments

comments