GJØVLANDSBRUA:  Tømmertransport over Gjøvlandsbrua i 1957. Sjåfør er Ingvald Valle og denne bilen er i Jørund Smelands eie den dag i dag. Foto; Åmli Historielag.

Jol i Åmli

 

GJØVLANDSBRUA:  Tømmertransport over Gjøvlandsbrua i 1957. Sjåfør er Ingvald Valle og denne bilen er i Jørund Smelands eie den dag i dag. Foto; Åmli Historielag.

Desember. Den 34.utgaven av ”Jol i Åmli” er ute i hyllene og vi har tatt en sniktitt.

Arild Håkedal har vært med siden begynnelsen.

-Det er andre som skal ha mer ære enn meg på det redaksjonelle arbeidet, men joda – jeg har vært med og bidratt i alle år, enten det er med bilder eller stykker til årboka, sier han.

PAKKMØTE PÅ REDAKSJONEN:  Fv: Sigrid Bjørg Ramse, Halvard Skårdal, Arild Håkedal, Rune Nylund, Kjetil Dukane og Scott Aanby. Både Sigrid Bjørg og Scott har vært med i redaksjonen helt siden første utgave.
PAKKMØTE PÅ REDAKSJONEN: Fv: Sigrid Bjørg Ramse, Halvard Skårdal, Arild Håkedal, Rune Nylund, Kjetil Dukane og Scott Aanby. Både Sigrid Bjørg og Scott har vært med i redaksjonen helt siden første utgave.

Sareptas krukke
Det var ikke alle som hadde trua på at dette var noe varig, men de tok feil.
-Noen synes det var litt pretensiøst i starten, begynne med en årbok som het «Jol i Åmli», og at det skulle fortsette år etter år, vi kom jo til å gå tom for stoff, mente folk.
Det skjedde aldri. For ennå må redaksjonen si; det får vi ikke med i år, det må dessverre vente til neste utgave. Jol i Åmli har vist seg å være en Sareptas krukke, det er mer enn nok å skrive om fra Åmli, år etter år.
– Vi har tilsig av stoff gjennom året og vi begynner med et årsmøte på vårparten der vi oppsummerer forrige utgave og begynner å planlegge neste. På sommeren samles vi igjen og går gjennom hva vi har, og hva vi må få tak i, og hvem som skal gjøre hva. Vi er jo den samme gamle gjengen år etter år, så vi kjenner prosedyren. Og mangler vi et bilde har vi jo Scott Aanby på laget, så da illustrerer han hvis det skulle skorte. På sommermøtet klekker vi også ut diktene til de ulike annonsene som skal inn årboka, og det tar litt tid, men det er jo artig også, smiler han.

STORT ØYEBLIKK:  Det er Johanne Flottorp fra Åmli som pryder Jol i Åmlis førsteside 2017. Bildet er tatt av Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix) og viser Johanne som spiller hardingfele på Slottet i anledning kongeparets 80-års feiring.
STORT ØYEBLIKK: Det er Johanne Flottorp fra Åmli som pryder Jol i Åmlis førsteside 2017. Bildet er tatt av Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix) og viser Johanne som spiller hardingfele på Slottet i anledning kongeparets 80-års feiring.

Annonse-dikt
Det Håkedal refererer til er at de selger inn annonser, der redaksjonsgjengen dikter små snutter som de selger inn for å få nok penger til trykk og utgifter. Og for å illustrere den dikteriske, humoristiske og lokale sjangeren de har lagt seg på, så kan vi nevne et par strofer som handler om advokathjelp; «Ofte er det ikkje lett å stå åleine og hevde sin rett. Då må regelen gjelde, få hjelp hjå Torgeir Helle”. Men det kan også diktes slik; ”Ole Sundsdal er ikkje klein. Armsterk og med lange bein, heng han i ei grein. Eg skjønar ikkje at han tør! Og så slikt eit godt humør.”
-De fleste synes det er litt gøy og annerledes, og det setter et lokalt preg på årboka, sier Håkedal.

Columbus
Etter hvert har de bygd opp en viss mal for hvordan «Jol i Åmli» skal fremstå, med noen faste elementer. Håkedals «greie» er historiske undersøkelser, og i år er det Gjøvdalsbrua han har gått nærmere inn i.
-Jeg fant et klipp fra Tvedestrandsposten som fikk meg til å grave videre. Jeg synes det er veldig artig dette med å leke Columbus, man blir en oppdagelsesreisende når man begynner å nøste i ting. Mange sitter med informasjon, men det er når man innhenter og samler alt sammen man får et større bilde. Man tenker men i jøsseland, her kom det jammen frem noe jeg ikke har visst før, det er jo veldig artig. Det håper jeg også andre synes, sier Håkedal.

VANT NM:  Her er guttene som vant NM på Jordal i Oslo. F.v. Theodor Øygarden, Kjell Bløtekjær, Per Franksson, Jørgen Hushovd, Olav Åsheim og Tjøstel Flaten. ( Utlånt til Jol i Åmli fra Kjell Bløtekjær)
VANT NM: Her er guttene som vant NM på Jordal i Oslo. F.v. Theodor Øygarden, Kjell Bløtekjær, Per Franksson, Jørgen Hushovd, Olav Åsheim og Tjøstel Flaten. ( Utlånt til Jol i Åmli fra Kjell Bløtekjær)

Samleobjekt
Men hvorfor er egentlig Jol i Åmli så populært?
-Etter 34 år har vi skapt et marked. For mange er jul synonymt med tradisjon, og det er også populært for folk utenfor kommunen og for de som har tilhørighet i form av å ha slekt og familie her, sier Håkedal.
1200 eksemplarer er tallet for solgte Jol i Åmli hvert år.
-Det er jo ganske fantastisk at det er så mange som vil kjøpe den, smiler Håkedal.
Han tror også dette med lokalhistoriske årbøker som julehefter er en nasjonal trend.
-Jeg hørte på Kulturnytt på P2 her om dagen, de skulle illustrere fenomenet og hadde stilt seg opp på Høyer bokhandel i Arendal og hadde live sending med folk som kom inn. -Hva skal du ha da, spurte reporteren? Jeg skal ha jol i Åmli, svarte vedkommende som slettes ikke var fra Åmli. Det var jo litt gøy da, ler Håkedal.
Og sånn går arven og kunnskapen om bygda videre, både til familie, venner, de som har tilhørighet til bygda og det er også blitt et godt samleobjekt.

Helsing heim
Så la oss ta en titt på årets utgave. Det er Johanne Flottorp som pryder førstesiden på årets årbok 2017. Vi får juletanker fra Signe Torp Riisland, og blar videre til et japansk dikt oversatt av Engvald Bakkan illustrert av Scott Aanby. Reidun Ramse Sørensen som er hadelending og halvt tovdøl, forteller om «bunaden min er 50 år». Vi blar videre til «Helsing heim», som i år er skrevet av Aud Johanne Røren Strand som flyttet til Åmli i 1953 fordi hennes far hadde blitt utnevnt til «distriktslækjar» i Åmli. Flyttelasset ble sendt med jernbanen og en familie på 6 ankom bygda i bil. Odd Hunemo har levert en julefortelling og et dikt som ble sendt inn til lagsavisa «Gjøvdøla» i 1935 og Scott Aanby er forfatter av stykket «Jenta i dansen». Her mimrer han tilbake da han skrev stykket «Jenta i veven» for 20 år siden, og det er denne kvinnen som er bestemor til jenta på 18 år som reflekteres i tittelen. Her får vi møte Åsne – som danser både folkedans og moderne hip-hop. Scott Aanby har også navnet sitt på neste stykke, i samarbeid med Jens Magne Føreland. Her får vi møte «Aslak Kareraas, ein skogens mann» som er illustrert med en rekke fotografier.

UNG HELT:  Snowboardkjører Markus Olimstad slik vi pleier å se ham, høyt i lufta! Foto; Process Films.
UNG HELT: Snowboardkjører Markus Olimstad slik vi pleier å se ham, høyt i lufta! Foto; Process Films.

Advarsel fra sogneprest
Under 50-års minne kan man lese følgende overskrift; Soknepresten i Åmli åtvårar mot folkeviseleik i skulane» For det var ikke bare bare, da Nelaug Vel ville fortsette et påbegynt «leikarskeid».
Butikken i Tovdal som nylig fylte 100 år får også god plass, stykket er ført i pennen av Lillian Ramse Solvik. Her får vi bilder til omtalte lederansikter opp i gjennom, ikke minst et fotografi fra 30-års jubileet fra 1947. Så skal vi til «Gjøvdalsbrua 130 år», og det er her vår lokale Columbus i redaksjonen har gjort sin etterforskning. En notis i Tvedestrandsposten fra august 1887 er vendepunktet som skal føre til ny informasjon om den kjente og kjære brua. For hvordan i alle verden kom brua opp fra kysten til Åmli?
Vi røper ikke mer nå, de som vil vite, for i årboka sjå.

Fallskjermhopp
Og det skal ikke stå på godbitene, for Vigleik Frigstad har levert «Å vere lensmann i Herefoss, Mykland og Tovdal i krigsåra 1940-45, var ein balansegang på ein knivsegg» Her får vi blant annet vite at Jens Ropstad med dekknavnet Jon hoppa ut i fallskjerm i Åseralsheiene i desember 1944, han kom for å starte ei Milorg-gruppe i bygda. Olaf Sundstøl Moe har levert stykket «kald vinter-varmt hjerte, stykket er illustrert av Scott Aanby. Det er også midtsideglimt fra 2017 der blant annet Tellef Inge Mørland, hedres som den sjette stortingsrepresentanten fra Åmli, men den første fra Tveit.
Scott Aanby har også levert saken om «Ole Eielsen Smeland, gardbrukeren fra Gjøvdal som blei kjøpmann og borgar i Kristiansand. Rune Nylund tar oss med til «Norgesmeistrane til Varild», mens Tonje Ramse Trædal har levert saken «Den store blåbæreksporten til England». Vi får også et innblikk i Åmli-Treungbanen 1910-1967. Dessuten hedres 2017-jubilanten på 90 år, Salve Austenå.

Første backflip
Vi får vite hvordan budstikkens ombæring i Åmli og Gjøvdals sogn gikk til og vi får et intervju ført i pennen av Johanne Flottorp med snowboardkjører fra Åmli, Markus Olimstad. Visste du forresten at Markus har 250 reisedager i året, og at hans første backflip ble tatt sammen med pappa på Rislandsjordet i Åmli?
Og de skal vel ikke slutte med årboka?
-Nei, vi liker jo å holde på med dette, og derfor gjør vi det år etter år, smiler Håkedal.
Og så er det kanskje også slik som historielaget og mållaget skriver innledningsvis i sin hilsning i årets utgave;
-Dette er kulturarbeid av beste merke!

 

BIDRAG GJENNOM TIDEN:

1984: Fotballdilla i dei indre bygder, av Sigrid Bjørg Ramse.
1985: Tobakk og røyking av Ellinor Oland.
1986: Fredlause sambygdinger av Thor Thorsen.
1987: Åmli Sangkor på Jugoslaviatur av Scott Aanby.
1988: Dei som styrer/Dei som styrde av Bjarne Oland.
1989: Då Nidarå brann av Aasulv Løvdal.
1990: Barndomsminne frå Fjellstøllia av Anne Tone Aanby.
1991: Val på rim av Arthur Raudåna.
1992: Anders Liane – om drosjekøyring og mykje anna av Solveig Aaland.
1993: Legdeguten som blei pastor i heimbygda si av Godtfred Lorentsen.
1994: Utviklinga av Åmli sentrum av Arild Håkedal.
1995: Ein doktorson fra Åmli- ei livssoge av Jorunn Kløvfjell.
1996: På hagevandring med Mathias av John R. Valle.
1997: Smeden på Smeland av Anne Tone Aanby og Olaf N. Oland.
1998: Kulturminne fra Tovdal av Ingunn Ramse.
1999: Joletankar av Thor Kåre Kalvik.
2000: Min fyste utenlandstur av Eivind Aamland.
2001: Vaskefilla av Anne K. Askland.
2002: Flaten skole av Rune Nylund.
2004: Sven Tallakson Dale og ulvane i Årdalen av Asta Austenå.
2003: Mellom bakkar og berg i Åmli av Jan Kvernmo.
2004: ”Han æ`me kry a”! av John R. Valle.
2005: Til Nelaug ein haustdag i 1960 av Frank E. Lien.
2006: Minne frå den tida det var mjølkeutsal i Åmli av Karen T. Andersen.
2007: Åmlibrør som skipionerar i California av Olaf Sundstøl Moe.
2008: Tørr du smake? Av Odd Einar Ufsvatn.
2009: Ein 100 år gamal stil av Jens Magne Føreland.
2010: Opplandskøyringa av Egil Fiane.
2011: Brurestas frå Åmli av Helene Olstad Oland.
2012: På tur til Blekom av Åse Emilie Øy.
2013:Helsing heim av Carina Dahl.

Kilde; Jol i Åmli

 

Comments

comments