Johanne Flottorp-1-NETT

Johanne fikk målpris

Applausen stod i taket da Johanne Flottorp ble tildelt Målblomen til Åmli mållag under en konsert på Elvarheim nylig. Leder Kåre Seland var full av lovord for innsatsen til den unge felemusikeren, journalisten og kulturarbeideren.

Da konserten starta, satt Kåre Seland på andre rad med en hemmelighetsfull rød bærepose mellom beina og forventningsfullt uttrykk i ansiktet. Det skulle vise seg at det ikke bare var folkemusikken han gleda seg til.
Da konserten gikk mot slutten, spurte han forsiktig om han å få lov til å gå fram til scenen.
Åmli mållag har gjennom mange år delt ut Målblomen til folk som gjør en særlig innsats for nynorsken i bygda.
I år var turen kommet til Johanne Flottorp. Utdelinga kom helt overraskende på henne. Tydelig rørt og takknemlig tok hun i mot Målblomen i form av en liten gavesjekk, diplom og blomst.
Begrunnelsen var at Johanne er en god ambassadør for nynorsken både gjennom musikken, dialekta og skriftspråket.
Det var tydelig at tildelinga fallt i smak hos publikum.
Det samme gjorde konserten med de ti studentene fra Noregs Musikkhøgskule. De opptrådte sammen med Steinar Ofsdal som er en kjent fløytespiller og professor ved skolen. Konserten kom på tampen av et tre-dagers besøk i Åmli. Johanne ville nemlig vise fram heimbygda si.
Det første de gjorde var å stikke innom bakeriet for hente næring og puste inn lokal artmosfære. Elevene hadde deretter konserter på Åmli og Dølemo skule, samt Beverborga barnehage, hvor det også deltok unger fra Klokkargarden.
Studentene fikk også tid til litt skigåing på Tveit og aking på Riislandsjordet. De leide ”Doktorbustaden” (det tidligere rådhuset) mens de var i Åmli.
Og på tampen av Åmli-turen diska de altså opp med en meget eksklusiv gratiskonsert på Elvarheim. Her ble de femti tilhørerne invitert med på en musikalsk vandring i Nordisk og lokal folkemusikktradisjon. Studentene spilte sammen og alene, de sang og brukte til og med fela som gitar.
Publikum satt helt lydløse – nesten religiøst andektige – under framføringa av de ulike slåttene, for deretter å bryte ut i forsiktige – men likevel tydelige hurrarop.
Kjennere av folkemusikk kunne fortelle til Åmliavisa at det var et meget høyt nivå på framføringene. Så det var tydelig at studentene hadde lært ”leksa si”.
Konserten ble avslutta med dans. Det gikk ikke mange minuttene før gulvet var fullt av takfaste folkedansere som kunne sine trinn.
Etter besøket i Åmli dro studentene videre til Birkeland hvor de hadde en ny skolekonsert. De besøkte også andre utøvere og intrumentmakere i området.

Comments

comments