AnitaHegerland2

Allsang på Vanntårnet

STJERNE: Anita Hegerland har preget Norges musikkbilde i 50 år. I morgen kommer hun til Vanntårnet (2.juni) for å holde konsert. (kilde/foto: FrikkMusikk.no)

 

Vi skriver 1968, Anita Hegerland er 7 år gammel. Fredrik Friis går over torvet i Sandefjord, så hører han Anita synge. Det den lille jenta ikke vet akkurat da, er at Fredrik er talentspeider. 6 måneder etter kommer den første singelplaten hennes, og like etter – hennes første LP som solgte over 120.000 eksemplarer. Anita er 8 år og popstjerne. 50 år etter, skal hun stå i ung junibris ved et Vanntårn i Åmli og synge igjen.

– Anita feirer 50-års jubileum i år, og det blir veldig hyggelig å få henne med fullt band til Åmli 2.juni, sier Tore Konnestad som har sommerens artister spikret, i hvert fall nesten.

TILBAKEBLIKK:  Stillbilde fra video med Anita Hegerland og Roy Black med Schön ist es aut der Welt to sein, på YouTube.
TILBAKEBLIKK: Stillbilde fra video med Anita Hegerland og Roy Black med Schön ist es aut der Welt to sein, på YouTube.

50 år som stjerne
Megastjernen Anita Hegerland. Nær og folkelig her hjemme i fedrelandet. Hun er faktisk Norges mestselgende soloartist gjennom tidene. I 1970 ble Anita tidenes yngste til å nå førsteplass på Svensktoppen med låten «Mitt sommarlov». Men det var ikke bare hos søta bror hun slo an, for i Tyskland ble det helt vilt. I 1971 solgte hun nesten to millioner plater av hiten ‘Schön ist es auf der Welt zu sein‘ som hun spilte inn sammen med Roy Black. Dette året var Anita verdens mestselgende barnestjerne, bare en annen var i samme liga; Michael Jackson med «Got to be there». Opp i gjennom har vi sett henne som barnestjerne, på tyske tv-show for mange titalls millioner og i utallige kirkekonserter. Her kan det med andre ord bli litt av hvert. Både store slagerne fra barndommen, låtene hun ble kjent med sammen med Mike Oldfield, sangene fra de siste platene med Starfish. Eller salmer og folketoner.
-Det blir allsang på Vanntårnet, og det er jo litt nytt, ler Konnestad. Han tror det blir et svært så hyggelig og intimt jubileum med høy mimrefaktor.

BARNESTJERNE:  Cover ”Hvis jeg var en fugl”, Anitas første singelplate fra 1969. I 2015 ble forøvrig Hegerland innlemmet i The International Rockabilly Hall Of Fame i Jackson, Tennessee, USA - som første norske kvinne. (kilde: FrikkMusikk.no)
BARNESTJERNE: Cover ”Hvis jeg var en fugl”, Anitas første singelplate fra 1969. I 2015 ble forøvrig Hegerland innlemmet i The International Rockabilly Hall Of Fame i Jackson, Tennessee, USA – som første norske kvinne. (kilde: FrikkMusikk.no)

Leif og latter
Men etter juni kommer juli, og tar man en tur til Vanntårnet den 11, får man kanskje ”ei hand å holde i, når natt går mot dag. Og en stille sang om livet selv, i våre hjerteslag”. For da får vi nytt besøk i Åmli. Da blir det både komedie, og en ny stjerne som kommer til sletta, kanskje for å spille fletta – av de fleste. For da bys det på både Jørn Hoel og Leif fra Rygene. (Aslak Gjennestad)
For å begynne med det mest gale og lokale, Leif altså. Han gjorde vill furore med sin julekalender. Mannen er jo ikke riktig klok, mener mange. Bare de seks første lukene i julekalenderen til Leif ble sett omlag 150.000 ganger på Facebook. Leif ledet en noe utradisjonell spinningtime på Stamina treningssenter på Stoa, ikke minst ble det et minutts stillhet for den avdøde høna Høndis og vi fikk også høre om nissens magesjau. Hva Leif kommer med av gullkorn til Vanntårnets gjester i sommer vites ei, men Konnestad har klokketro på at det blir morsomt.

KOMMER:  Jørn Hoel er en folkekjær artist. I 2016 var han med i TV-programmet ”Hver gang vi møtes”. 11.juli kommer han til Vanntårnet. Kilde/foto: jornhoel.no
KOMMER: Jørn Hoel er en folkekjær artist. I 2016 var han med i TV-programmet ”Hver gang vi møtes”. 11.juli kommer han til Vanntårnet. Kilde/foto: jornhoel.no

Hånd fra Hoel
Så til det musiske innslaget. Jørn Hoel. Like sensuelt på Tromsø dialekt som på engelsk, mener mange.
Her er det også et rikt repertoar å ta av, for de fleste av oss har et eller annet forhold til ”Har en drøm” og ” Ei hand å holde i” som preget det norske lydbildet på 80-tallet. Senere kom den latinamerikanske musikken, og vi er også godt vant til å se ham sammen med barndomsvennen og musikermakker Steinar Albrigtsen. De senere årene har Hoel også slått seg opp som matskribent, vin og matentusiast. Og nå kommer han altså til Vanntårnet.
-Det kan også hende det kommer en overraskelse til, men vi ser vi det litt an, smiler Konnestad. Det som er sikkert, er at Mai-Lisbet Gisletveit kommer med en overaskelse denne kvelden.
Under begge arrangementene både 2.juni og 11.juli vil det bli satt opp togavganger med veterantoget til Simonstad. For i år, som åra før har de et godt samarbeid med Arendalbanens venner. Men i år, er det kanskje ikke bare til togs, men også til vanns- det vil ankomme gjester til Vanntårnet, skal vi tro Konnestad.
– Jeg hører rykter om en gjeng på 30 stykk fra Froland som skal over med båt, de kom i fjor også, så jeg har trua, ler han.

_DSC9538

God økonomi
– Det er fortsatt jeg som er primus motor for arrangementene, men Simonstad sangkor og de frivillige utgjør en stor del, sier Konnestad som fortsetter; – Vi har lagt oss på det som fungerer, og vi har ingen tro på å endre det. Gjennom 20 arrangementer har vi klart oss uten underskudd, vi har penger på bok og det har vi fordi vi er nøkterne.
Vi vet at Vanntårnet ikke er verdens navle, men vi skal ha både musikk og humorinnslag. Vårt publikum vet hva vi byr på og de koser seg hvert eneste år. Vi skal fortsette å servere og Vanntårnet skal være et sted folk kan komme og trives, sier Konnestad.
– Vi kan også booke Britney Spears, hvis vi bare vil bruke nok penger. Artister er enkle å få tak i hvis du bare betaler dem nok. Poenget mitt er at man må vite sin begrensning og legge opp i tråd med det som fungerer lokalt. Jeg mener vi har bevist at vi har fått til det, sier han.
Og Konnestad klarer ikke helt å holde seg for å dele ut et stikk.
-Vis meg den organisasjonen som betaler strømregningen på en rasteplass hele året og som har frivillige som Otto ( Storbrua red.anm) til å klippe gresset og Ingeborg (Espeland red.anm) som står på hele året. Vi kommer ikke til dekka bord, vi dekker det selv, mener han.
– Vi har omlag 12.000 gjester i løpet av våre arrangementer på Vanntårnet, og det er vi fornøyde med. Vi utvider ikke, vi holder på tradisjonen, sier Konnestad.
Han tror heller ikke det vil bli vanskelig å få artister til Vanntårnet i åra som kommer.
– Helt ærlig får jeg henvendelser minst 1 gang i måneden. Mange av artistene i dette segmentet blir booket til A; Kulturhus, B; Alders- og sykehjem, eller C: Fyllefest. Så har vi Vanntårnet da, et intimt sted på en gresslette med toget som ramme. Det er jo ikke rart artistene synes det er hyggelig og intimt å komme, mener han.

KOMIKVELD:  Tore Konnestad sammen med fjorårets komiker og showmann; Steinar Magne Lyse fra Stavanger. Publikum fikk strukket lattermusklene. Det får de trolig i år også, for ”Leif fra Rygene” er booket!
KOMIKVELD: Tore Konnestad sammen med fjorårets komiker og showmann; Steinar Magne Lyse fra Stavanger. Publikum fikk strukket lattermusklene. Det får de trolig i år også, for ”Leif fra Rygene” er booket!

Comments

comments