IMG_8774

Vinner-Vilde

Hun ser kanskje ikke så farlig ut, men denne jenta er et råskinn på isen. Og hun er villig til å ofre, for å vinne!

Hun satt nye kretsrekorder og Sørlandsrekorder på både 500 og 1000 meter under Viking Race. Under Lansmesterskapet i Bergen fikk hun 2 plass på 500 m, og førsteplass på 1000 meter med tiden 1.33,21. I Bjugn, under landskampen mellom Norge, Sverige og Finland fikk Vilde to 1. plasser, en 2 plass og en 5.plass.
Denne jenta, vet hva hun vil. Nå står hun foran meg og sier hei- mens hun ser meg inn i øya.

IMG_8779
Vilde Baas

Bare best, er godt nok
Vilde Baas, skøytetalentet fra Dølemo har akkurat kommet hjem fra Tyskland og Nederland, hennes første reise utenlands. Jenta er 14 år og går i 10-klasse på Åmli ungdomsskole.
-Leksene har det derfor blitt så som så med i de siste, men jeg får prøve å lese meg opp igjen nå, sier hun og tvinner hettegensersnorene mellom pekefinger og tommel til de snurrer seg og skvetter opp i piruetter.
-Skøyter trumfer alt, inkludert skolen, sier hun ærlig. Men jeg må jo gå på skolen, jeg skjønner det altså. Men jeg liker det ikke.
Vilde var urolig i Tyskland, første gang utenlands, i ny hall. På reisen hadde hun sørget for å stable opp skyhøye forventninger til seg selv, hun kjente det prikke i halsen når hun sto der. Men hun gav alt i stresset, og slo rekorden sin på både 500, 1000 og 1500 m.
-Men bare med noen tiendedeler, jeg ble så utrolig skuffa, sier hun.
Selv om du slo egen rekord?
Ja, jeg hadde tenkt det skulle gå mye bedre. Jeg vet at jeg burde ha vært fornøyd, men det var jeg ikke. Brune øyne møter mine, de viker ikke. Sånn er Vilde, hun vil, mye. Og når det ikke går slik hun hadde tenkt, ja da er ikke dommen hun gir seg selv, mild.

Seier, seier, seier
-Jeg har jo aldri gått fortere, i ettertid forstår jeg at jeg burde vært glad og ikke sinna, men akkurat da var det bare fortvilende å ikke gjøre det så bra som jeg hadde bestemt meg for, jeg ble sur, sier hun.
Men så gikk det også bedre. Hun fikk 2.plass på 500 m. Men det var ikke før hun tok gull på 1000 meteren at hun var fornøyd.
-Da, var det greit. Det var sånn jeg ville ha det, bli best. Nå smiler hun stort foran meg.
Vilde har alltid hatt mye vilje til å vinne. Som sin bror, Sindre, er hun glad i sykkel, men hun ville bli best- på skøyter. Og har allerede tatt valget. Det er dette, denne sporten- hun skal bli best på. Best i verden, faktisk!
Og hun elsker å trene, helt fra barneidretten da hun var liten, til sykkel, på heia med familien, på skiturer om vinteren. Hun liker rett og slett å bevege seg. Og Vilde bor et steinkast fra skøytebanen, det ble helt naturlig å være der. Ofte.
-Jeg er vinnersjuk, innrømmer hun.
Nå ler jeg.

Hårete mål
Forklar?
-Det er en så utrolig god følelse å være best, å vite at ingen er bedre enn meg. Jeg strekker meg alltid etter Sindre, men han er fysisk sterkere og det er så utrolig irriterende av og til. Men han er jo gutt. Fysikken skiller oss. Men det er klart, det kan nok tenkes at jeg klarer å slå noen av persene hans etter hvert.
Men hva hun liker best av distansene på skøyter, klarer hun ikke helt å enes med seg selv om. Jeg liker 1000 meter, men 500, og 1500. Ja, alle. Alle er gøy, og ulike, sier hun og smiler stort.
I sommer skal hun trene masse, både på sykkel og på skøyter.
-Jeg skal tenke at jeg skal bli bedre og bedre, utvikle meg. Tenke på målene.
Og hva er målene?
-Man må jo ha høye mål. Lavt mål er jo noe man vet man kan, det er ikke noe morsomt. Jeg skal bli best, til slutt i hele verden. Verdensmester. Det kommer til å ta mange år, men jeg skal klare det. Jeg får bare ta mål etter mål. Det blir vanskelig, men jeg får bare trene, jeg ser det for meg; Seieren. Ser at jeg skal vinne, sier hun.
For hun vil ta alt ut, resultat etter resultat.
Men er det ikke vondt å presse seg?
Hun ser på meg som om jeg skulle sagt noe helt på trynet urimelig, men det visste jeg jo før jeg spurte, og Vilde svarer selvfølgelig;
-Det får bare være vondt, man blir jo vant til det også. Etter hvert klarer jeg å presse meg mer og mer.
Er du sånn at du setter deg mål i hverdagen også?

-Hehe, ja jeg er vel kanskje det. I svømmehallen for eksempel, så tenker jeg at jeg skal slå tiden, på heia- er det om å gjøre å gå fortest oppover. Og hvis man skal kaste noe i et søppelspann, så skal jeg treffe, og selvfølgelig vinne og treffe flere ganger, enn de jeg er sammen med.
Og denne attityden gjennomsyrer alt eller, som når du spiller spill med familien?
-Jaja, jeg skal vinne Ludo ja!
For Vilde vil alltid vinne, hun har en bestevenninne som er helt lik;
Emilie Olimstad. Det går noen ganger litt stokk over stein, men de forstår hverandre.
– Vi kan bli sinna på hverandre, og vi konkurrerer om alt, men det spørs litt hva vi konkurrerer om, hvem som går av med seieren- så vi vinner litt begge to, men jeg hater å tape mot henne, og hun hater å tape mot meg. Vi har funnet ut av at vi må finne ut av reglene for konkurransen på forhånd, hvis ikke blir det bare styr.
Nå ler Vilde.

Men er hun en dårlig eller god taper? Å tape mot Sindre er forferdelig, for han er en dårlig vinner, sier hun oppgitt. Han gir meg så tyn! Så da tar jeg skikkelig igjen de få gangene jeg vinner, og det liker han i hvert fall ikke, sier hun med kombinert kampånd og søskenkjærlighet i munnvikene.
Vilde er glad i å være sammen med venner og familie, men mest av alt elsker hun å trene. Det er bare sånn det er. Og hun har planen klar for hva hun vil gjøre etter 10 klase, det blir idrettslinja på Sam Eyde. Hun skal bo på hybel, kanskje sammen med broren sin, og trene sammen med ham.
-Jeg skal bare kjøre på, å vise litt mer av det jeg har inni meg. Jeg vil ofre mye for å bli best. Jeg kan nesten ikke vente.
Hvordan var du egentlig da du var liten Vilde?
-Vet ikke, litt vill kanskje, men snill. Jeg klatra på alt, mamma og pappa måtte sikre huset. Og jeg krabba rett ut av senga. Jeg hadde utrolig mye energi, og det har jeg ennå. Men nå trener jeg, det hjelper. Hun smiler, tar meg høflig i hånden med et passe godt grep . Hun skal videre.

Jeg ser henne gå nedover veien i solskinn, og tenker at det blir fryktelig morsomt å følge veien til denne Vinnervilje-Vilde videre.

 

20 KJAPPE TIL DEN KJAPPE:

Beste egenskap? Vet ikke, snill.
Beste mat? Kjøttsuppe med poteter og løksaus.
Dessert? Vaniljeis med sånn sjokoladesaus som stivner.
Har du et favorittdyr? Nei.
Hund eller katt? Begge deler.
Apekatt eller krokodille? Apekatt, de er mer morsomme, de klatrer jo overalt.
Noe du har lyst til å gjøre en gang? Sove i snøhule, det har jeg ikke gjort før.
Hvor vil du reise? Et sted som er varmt. Men samtidig vil jeg jo stå på skøyter, jeg er ikke så veldig interessert i å dra på ferie hvis jeg ikke kan trene der altså!
Ok, hva vil du gjøre i et varmt strøk da?
Sykle noen av etappene i Tour de France løypa, det hadde vært gøy å teste.
Musikk? Altetende, populærmusikk.
Nevn en annen ting du kan gjøre av aktivitet som ikke er skøyter eller sykkel? Være med venner.
Bok? – Liker ikke bøker, men boka til Thor Hushovd, den leste jeg. Men sånn vanlige bøker, nei takk!
Helter? Tror ikke jeg har noe forbilde, jeg har jo meg selv. Har ingen jeg vil være.
Hva gjør deg irritert? Jeg blir lett muggen hvis folk skal bestemme over meg.
Svømme eller bokse? Bokse.
Godteri? Potetgull. Sørlandschips med havsalt, salt og pepper med Holiday dipp. Alt av potetgull.
Brus? Mozell til middag, ellers liker jeg vann.
Fineste sted i Åmli: Skøytebanen på Dølemo!
Råd til noen som vil satse? Tren mye og ha det gøy! Du kan ikke bli best hvis du ikke liker det. Og tren variert, ikke bare den sporten du velger. Og en ting til: ikke reis for mye når du er liten, man kan bli lei.
Kjæreste? Nei, liker gutter med har ikke lyst på kjæreste nå. Hvordan måtte han ha vært? Han måtte ikke ha gått på skøyter, eller drevet med sport. Hvis jeg hadde likt ham, så hadde jeg likt ham, ferdig med det. Men han måtte ha heia på meg da;)

Comments

comments